Onderdelen

Zo kies je een laadpaal voor thuis

Je vraagt je waarschijnlijk af: “Welke laadpaal moet ik nemen?” Wanneer je een laadpaal wilt kopen moet je rekening houden met een aantal zaken. Over vermogen, je meterkast en laadsnelheid bijvoorbeeld. Het aanschaffen van een laadpunt thuis heeft namelijk veel voordelen. Maar er zijn een hoop verschillende laadpalen en wallboxen op de markt en het is niet altijd makkelijk om een keuze te maken. Daarom helpen we je graag op weg.

Voordat je een laadpaal koopt is het belangrijk om te weten wat het maximale laadvermogen is van de onboard lader van je EV. Hierop moet je het vermogen van je laadpaal op afstemmen. De laders in de auto kunnen ook verschillen. Er zijn 1- of 3-fase laders, die beiden een andere aansluiting nodig hebben. Hierop moet je meterkast mogelijk aangepast worden. 

Op zoek naar een geschikte laadpaal voor thuis? Kijk hier voor een wallbox of laadpaal van ENGIE.

Wat zijn de verschillen tussen een 1-fase of 3-faseaansluiting

Bij een 1-faseaansluiting is je meterkast met één aansluiting aangesloten op het elektriciteitsnet. Bij een 3-faseaansluiting is je meterkast middels drie fasedraden aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. De 3-faseaansluiting kan een hoger vermogen leveren doordat het meer fasedraden heeft. 

Bij het kopen van een laadpaal moet je dus goed kijken of de laadpaal geschikt is voor 3-faseladen. Maar ook de auto moet het vermogen aankunnen. Doorgaans zijn Tesla’s geschikt voor 3-faseladen. Auto’s met een 1-faseaansluiting moet je dus opladen met een lager vermogen. Hierdoor duurt het ook langer voordat de accu weer vol is.  

Nieuwbouw huizen worden tegenwoordig opgeleverd met een 3-faseaansluiting. Mocht je een huis hebben met een 1-faseaansluiting? In veel gevallen kunnen deze woningen achteraf voorzien worden van een 3-faseaansluiting. Hierover kun je contact opnemen met je netbeheerder. De kosten voor een verzwaring van vermogen verschillen. Variërend van 250 – 300 euro. Is jouw auto geschikt voor 3-faseladen? Dan is deze verzwaring bijna altijd de moeite waard.