ongeluk auto
Vervoer

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van auto-ongelukken?

In 2018 steeg het aantal verkeersdoden naar 678. Het grootste deel hiervan zijn inzittenden van auto’s, fietsers en scootmobielen. Dat is natuurlijk een stuk minder dan het schrikbarend hoge dodental in de jaren 70. Jaarlijks gingen er 3000 mensen dood vanwege een verkeersongeval. Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van ongelukken met de auto? Deze vraag wordt in dit artikel beantwoord.

Rijden onder invloed

Een deel van de ongelukken komt voort uit het rijden onder invloed. Als de politie jou staande houd en dit constateert dan kan je je rijbewijs kwijt raken. Als je je rijbewijs bent kwijtgeraakt dan wil je die natuurlijk zo snel mogelijk terug. Bij RijbewijsBelang doen ze een keuring voor alcohol en drugs in opdracht van het CBR. Bij Rijbewijsbelang zijn diverse psychiaters en psycholoog werkzaam.

Op de smartphone

Er zijn geen duidelijke cijfers van, maar er bestaat een sterk vermoeden dat een deel van de auto-ongelukken die zich in de categorie onoplettendheid bevinden, door telefoongebruik in de auto komen. Gebruik jij wel eens je telefoon achter het stuur? Doe dit vooral niet! 1 seconde kan al genoeg zijn voor een ongeluk. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje.

Eten en drinken achter het stuur

Mensen die eten en drinken achter het stuur die hebben dus maar 1 hand om de auto te besturen. Als je snel moet remmen of uitwijken kan het zijn dat je daar te laat mee bent of juist te wild met je hand naar het stuur grijpt. Zorg ervoor dat je voorafgaand aan je autorit hebt gegeten en gedronken.

Achterom kijken

Als het verkeer voor je niet veel bijzonders doet, dan kijk je vaak meer in de achteruitkijkspiegel. Sommige mensen raken hierdoor afgeleid en reageren te laat op wat er voor hen gebeurd.

Make-up en scheren

Veel mensen hebben ‘s ochtends haast. Ze hebben weinig tijd om op hun werk te komen. Sommige vrouwen doen nog even hun make-upje in de auto en sommige mannen vinden het een goed idee om zich nog even te scheren. Door deze bezigheden ben je niet oplettend bezig in het verkeer. Heb jij je rijbewijs moeten inleveren na een verkeersovertreding? Als er alcohol of drugs in het spel is, is de kans groot dat je een rijbewijskeuring moet laten uitvoeren bij RijbewijsBelang.