Rijbewijs halen
Geen categorie

Wat kost een rijbewijs in 2020?

Of het nou is voor een normaal rijbewijs of een specialistische rijopleiding zoals een ccv d1. Ieder jaar willen duizenden mensen hun rijbewijs halen. In ons land is dat niet goedkoop, maar je krijgt hier ook veel voor terug. Al met al een goede investering. Voordat je begint met rijlessen wil je natuurlijk weten wat een rijbewijs kost. Heb jij ook geen idee? In deze blog nemen wij alle kosten met je door!

1. Kosten voor de rijlessen zelf

De kosten voor de rijlessen zelf zijn de grootste kostenpost. Helaas kunnen we hier geen exact beeld van geven. Iedere rijschool is namelijk vrij om de hoogte van een deel van de kosten zelf te bepalen. De exacte prijs kan per rijschool dus verschillen. Wanneer we een gemiddeld beeld moeten geven, kom je op zo’n €45 per uur uit. Dit lijkt op het eerste misschien niet zo veel, maar je hebt toch al aardig wat lessen nodig voordat je kunt afrijden. Hierdoor kom je al snel op zo’n €1500 tot €2000 uit. 

2. Examenkosten

Naast de rijlessen zelf, heb je natuurlijk de kosten voor het theorie examen en het praktijk examen. Het praktijkexamen kost dit jaar €112,75. Voor het theorie examen betaal je € 34,50 kwijt. En heb je een gezondheidsverklaring nodig? Dan betaal je ook hier nog € 34,80 voor.

Door deze hoge prijzen is de keuze om je rijbewijs te halen een persoonlijke en belangrijke afweging om te maken. Het is overigens wel een investering waar je heel veel aan hebt. Heb je eenmaal je rijbewijs, dan kun je overal met de auto komen. Daardoor hoef je niet meer met het, vaak vervelende, openbaar vervoer.

3. Bijkomende kosten

Wat veel mensen niet weten is dat je naast de rijlessen en de kosten voor de examens vaak ook nog een aantal bijkomende kosten hebt. Zo heb je bijvoorbeeld de tussentijdse toets. Deze is niet verplicht, maar helpt je wel voor te bereiden op het praktijkexamen en wordt door veel rijscholen ook aanbevolen. Deze toets kost in 2020 €84,30. Heb je het praktijkexamen eenmaal gehaald? Dan moet je ook kosten betalen voor het aanvragen van je rijbewijs. Deze kosten verschillen per gemeente maar zijn gemiddeld genomen zo’n €40. En mocht je geen geschikte pasfoto’s meer hebben, zul je deze ook moeten laten maken.