rijschool rijbewijs c

Wat is een rijbewijs c en wanneer is het nodig?

Een brommer of auto rijden is natuurlijk iets anders dan een echt groot voertuig zoals een vrachtwagen rijden. Speciaal daarvoor is het rijbewijs C in het leven geroepen: een speciaal rijbewijs dat je kunt halen wanneer je een vrachtauto wil rijden. 

rijbewijs c

Wat het is

Een rijbewijs C is dus een aparte categorie als het aankomt op de rijbewijzen. Het komt na de brommer en auto. Wie een rijbewijs C heeft, toont aan dat hij of zij veilig kan rijden in een motorvoertuig van meer dan 3500 kilogram. Daarvoor heb je een rijbewijs C, ook wel vrachtwagenrijbewijs nodig. Een aantal andere feiten over dit rijbewijs:

  • het is vijf jaar geldig vanaf het moment dat je het haalt
  • om het te vernieuwen, moet je een gezondheidsverklaring indienen
  • het rijbewijs C is niet voor beroepsmatig vervoer

Beroepsmatig vervoer wil zeggen dat je bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeur bent. Dat betekent dat jij moet rijden voor je werk. In dat geval heb je meer nodig dan alleen een rijbewijs C. Je moet dit aanvullen met code 95. Ook dat is een soort toets die je moet halen. De code 95 moet ook elke vijf jaar opnieuw gehaald worden en is een essentieel onderdeel van je rijbewijs C. Zonder deze code kun je in de problemen komen wanneer je beroepsmatig rijdt. Je werkgever kan er ook consequenties aan ondervinden. 

Alleen als particulier

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je het rijbewijs C voor jezelf wil halen. Omdat je simpelweg de mogelijkheid wil hebben zo’n grote bus te rijden indien gewenst. In dat geval is het belangrijk dat je het normale rijbewijs eerst haalt. Zo leer je al een beetje rijden en leer je de verkeersregels kennen. Een rijbewijs B voor een rijbewijs C is noodzakelijk in dat geval.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *