Wassen

Koplampen polijsten: hoe doe je dit?

Helaas worden koplampen op den duur vaak dof of vergeeld. Dit gebeurt bij elke auto en is eigenlijk niet te voorkomen. De koplampen worden dof als de beschermende coating is verdwenen en er kleine krasjes op het kunststof hieronder ontstaan. Hierdoor begint dit materiaal te oxideren. Als gevolg hiervan worden de koplampen dof en laten ze minder licht door. Zijn jouw koplampen dof of vergeeld? Je kunt dan het beste zo snel mogelijk je koplampen polijsten, want doffe of vergeelde koplampen verminderen je zicht.

Hoe kun je zelf je koplampen polijsten? 

Je kunt natuurlijk je koplampen laten polijsten door een autodealer, maar je kunt dit vaak ook gemakkelijk zelf doen. Dit is goedkoper en het scheelt je een ritje naar de dealer. Je hebt hiervoor autoshampoo, een klei handschoen, een polijstmiddel en eventueel een beschermcoating nodig.

Voordat je gaat polijsten

Wanneer je besloten hebt zelf aan de slag te gaan met het polijsten van de autolampen, is het verstandig om wat voorbereidingen te treffen. Maak de koplampen eerst helemaal goed schoon. Dit kun je doen met wat autoshampoo. Gebruik ook een klei handschoen, maak deze iets nat en veeg hiermee met lichte druk over de koplampen. Hiermee kun je echt al het vuil eraf halen. Plak daarna de lak rondom de koplampen af met wat tape. Zo kun je voorkomen dat je een stukje lak verwijderd als je uitschiet met het polijstmiddel.

Je koplampen polijsten

Nu je alle voorbereidingen hebt getroffen kun je de koplampen gaan polijsten. Breng een polijstmiddel aan en wrijf het stevig over de gehele koplamp. Wacht nu totdat het opgedroogd is en poederig wordt en wrijf de koplampen vervolgens op met een schone doek van katoen. Als het goed is zijn je koplampen nu meer mooi schoon en krasvrij. Het is aan te raden om nog een beschermcoating aan te brengen, zodat je koplampen langer helder en krasvrij blijven.