fietsen
Geen categorie

Je fiets zelf opknappen

De fiets is in Nederland het populairste en meest gebruikte vervoersmiddel. De meeste mensen zullen voor een korte afstand, of zelfs voor een lange afstand, eerst naar hun fietssleutel rijken voor de autosleutel. Dat is niet alleen goed voor jou, je beweegt immers wat af op de fiets, maar ook voor het milieu. Maar omdat je je fiets zo veel gebruikt, kan er wel eens wat stuk gaan. Van een lekke band tot slijtage, er kan een hoop gebeuren met je fiets. Een fietsenmaker kost echter een hoop geld. Je kan het ook makkelijk zelf doen! Haal de juiste fiets onderdelen in huis en ga aan de slag.

Zoek waar het stuk is

Wanneer je merkt dat er iets stuk is aan je fiets, is het niet direct duidelijk wat dat dan is. Soms natuurlijk wel. Als je een platte band is, merk je dat vaak snel en zeker een kapotte fietslamp voorlicht heb je zo door, maar soms hoor je gewoon iets ratelen en weet je niet zeker waar dat vandaan komt. Voordat je dan je hele fiets uit elkaar begint te halen moet je eerst op zoek naar waar het geluid vandaan komt. Maak je fiets dus zo kaal mogelijk. Haal alle accessoires ervan af en ga er rustig mee rijden. Zo weet je zeker dat het niet je grote fietstassen zijn die het geluid maken. Let goed op of je het geluid hoort en ga heel precies te werk. De juiste diagnose van jouw fiets scheelt een hoop tijd.

Het probleem oplossen

Veel problemen ontstaan in de kettingkast. Daar komt nog wel eens gepiep en gekraak vandaan. Dit is echter vaak makkelijk op te lossen met een druppeltje olie. Het kan ook zijn dat je ketting los is komen te zitten, waardoor deze er vaak afvalt. Je moet dan je ketting opnieuw spannen.

Een ander veelvoorkomend probleem is losse spaken. Over het algemeen kun je deze relatief makkelijk zelf repareren: verwijder de losse spaak en plaats de nieuwe. Wanneer er echter veel losse spaken zijn, kan er een slag in je wiel ontstaan. Een fietsenmaker kan een klein slag er nog wel uit krijgen, maar als het slag te groot is, zul je je wiel moeten vervangen. 

Ook in het frame van je fiets kan er iets stuk aan. Bijvoorbeeld waar het wiel aan het frame zit, kan ruimte ontstaan, waardoor je gerammel hoort. Dit is niet allenen irritant, maar ook gevaarlijk. Wanneer het wiel losschiet van je frame, schiet je vaak over je stuur heen en kun je lelijk vallen. Controleer dus altijd goed of de bouten goed zijn aangedraaid. 

Toch naar de fietsenmaker?

Je kunt veel dingen op je fiets zelf repareren, maar soms is het toch verstandig naar de fietsenmaker te gaan. Die heeft er immers meer verstand van. Voordat je naar de fietsenmaker gaat is het verstandig een beetje onderzoek te doen naar hoe duur die reparatie gemiddeld is, zodat je zeker weet dat je niet te veel betaalt. 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *