Veiligheid

Code 95: dit moet je weten

Je hebt er misschien wel eens van gehoord, code 95. Dit is niet een soort geheime code in geval van evacuatie, maar het gaat juist over de vakbekwaamheid van beroepschauffeurs. Wel zo fijn, want je zit graag in een bus waarin de chauffeur weet wat-ie moet doen. Daarnaast moeten ook vrachtwagenchauffeurs dit certificaat halen. In deze blog lichten we de belangrijkste punten van code 95 toe.

Waarom bestaat code 95?

Code 95 bestaat nog niet heel lang. Namelijk pas sinds 2009. Het heeft als doel het terugdringen van verkeersongevallen, het verbeteren van de verkeersveiligheid en het verminderen van CO2-uitstoot. Chauffeurs worden nog beter opgeleid en zijn dus nog meer vakbekwaam. Dit geldt voor alle chauffeurs binnen de Europese Unie. Hierdoor worden de eisen binnen de lidstaten gelijk gesteld.

Hoe werkt het nascholen?

Eenmaal code 95 gehaald betekent niet dat het levenslang blijft geleden. Integendeel juist: iedere vijf jaar moet een beroepschauffeur 35 uur aan code 95 nascholing volgen. Hiervan moet minimaal 7 uur aan praktijkervaring opgedaan zijn en de rest van de uren aan theoriecursussen. De volgende informatie is ook belangrijk:

  • Is de 35 uur binnen 5 jaar niet gehaald? Dan mag de chauffeur niet meer beroepsmatig rijden. De code 95 is dan namelijk niet meer geldig.
  • Een chauffeur mag altijd meer nascholingsuren doen dan de vereiste 35. Echter, deze uren mogen niet meegenomen worden naar een volgende periode. Ze komen dus te vervallen.
  • Het is de verantwoordelijkheid van de chauffeur om de uren bij te houden en te checken of code 95 nog steeds geldig is.

Er bestaan veel bedrijven die cursussen aanbieden aan beroepschauffeurs zodat zij op een efficiënte en leerzame manier hun vakbekwaamheid halen. Zo ook ABC Rijopleidingen. Kijk eens op de website voor meer informatie!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *