autobedrijf
Geen categorie

3 veel voorkomende soorten autoproblemen

Een auto hebben is voor sommige mensen noodzakelijk, om bijvoorbeeld van en naar het werk te gaan of voor (lange) reizen en ritjes. Het voordeel ten opzichte van het openbaar vervoer, is dat een auto je precies op de plaats van bestemming brengt. Een auto is voor veel mensen daarom een uitkomst. Het risico van een auto is dat de kans aanwezig is dat je autopech krijgt. Vaak wordt hier dan een onverwachte reparatie mee bedoeld. Maar een verwachte reparatie is ook niet leuk, want – afhankelijk van het probleem – kunnen de kosten hoger zijn dan je zou willen. Zorg daarom goed voor je auto door hem het vereiste onderhoud te geven. Dit kun je zelf doen of door een professionele monteur bij een autobedrijf laten doen. Bijvoorbeeld bij Autobedrijf Bert Wieten!

Accu

Je hebt of kent vast wel iemand die ooit autopech heeft gehad door een lege accu. De accu is dan ook één van de meest voorkomende soorten autopech. De accu geeft stroom aan de startmotor, waarmee je auto start. De startmotor draait en daarmee gaat de motor aan. De accu stopt daarna met werken, omdat de dynamo de stroomoverdracht bij een draaiende motor op zich neemt. Deze vult de accu ook weer bij tijdens het draaien van de motor. Als de dynamo te weinig stroom heeft, helpt de accu weer om de onderdelen stroom te geven die dat nodig hebben. Als de accu te weinig stroom heeft, wil de motor ook niet starten. Je ziet ook geen lampjes oplichten. De accu gaat leeg als je je lampen een lange tijd aan laat staan terwijl de auto niet aan staan. Zorg ervoor dat je de accu weer oplaadt door er een andere auto bij te halen door startkabels aan te sluiten op beide accu’s. De andere auto geeft dan weer stroom aan jouw accu. Rij minimaal even een half uurtje. Dan is de accu weer op goede spanning.

Olie

Het olielampje gaat branden. Je motorolie is op. Je moet dit zo snel mogelijk bijvullen, omdat je motor niet zonder olie kan. De motor heeft smering nodig. Zonder smering gaat de motor kapot, onder andere de zuigveren en je cilinders. Dit is een dure reparatie en wil je dus voorkomen. Wees altijd op tijd met olie bijvullen en controleer regelmatig je oliepeil met je oliepeilstok. Zo kun je ook te weten komen of je motor (veel) olie verbruikt of zelfs olie lekt.

Winter

In de winter is een vastgevroren handrem ook een veel voorkomend probleem. De meeste mensen zetten hun versnelling in neutraal en vervolgens de handrem erop. Tijdens de koude winterdagen is dit niet verstandig. De handrem kan dan bevroren raken en niet meer van de rem af komen. Het beste is om de versnelling in een willekeurige versnelling, bijvoorbeeld 1, te zetten. De auto kan dan niet van zijn plek rollen, zoals bij neutraal.